Drętwienie i mrowienie w palcach

mrowienie w palcach

Drętwienie palców jest związane z uczuciem pieczenia i zaburzenia czucia, które powoduje dyskomfort. Jakie są najczęstsze przyczyny drętwienia palców? Czy leczenie drętwienia w palcach jest skomplikowane?

Przyczyny drętwienia palców

Bezpośrednią przyczyną drętwienia w palcach jest ograniczenie przepływu impulsów nerwowych (przeczytaj więcej tutaj). Palce są zdrętwiałe i mają ograniczoną sprawność ruchową. Ustalenie przyczyny częstego drętwienia palców wymaga wizyty u lekarza, który przeprowadzi odpowiednie badania. Zaburzenia tego typu mogą bowiem zwiastować poważną chorobę. Drętwienie palców może być związane ze schorzeniami neurologicznymi, stresem, czasami nawet chorobami nowotworowymi.
Przyczyny są także związane z urazami mechanicznymi czy przeciążeniami stawów. Drętwienie niejednokrotnie dotyczy kobiet w ciąży, osób cierpiących na niedobory magnezu, wapnia i witaminy B6.

Leczenie drętwienia w palcach

W leczeniu drętwienia w palcach lekarz wskazuje dane metody, które zależą od przyczyn drętwienia. Zazwyczaj wystarczą proste ćwiczenia palców, które pobudzą krążenie krwi. W przypadku poważniejszych schorzeń konieczne będzie wdrożenie leczenia farmakologicznego. To pozwoli zwalczyć uporczywe drętwienie, które znacznie pogarsza komfort naszego życia.

Powracające drętwienia palców w każdym przypadku warto skonsultować z lekarzem. To pozwoli wykluczyć ewentualne choroby i wybrać ścieżkę leczenia tego schorzenia.