Medyczna marihuana w postaci oleju CBD

olej cbd z nasion konopi

Nie każdy tak naprawdę wie, czym jest olej cbd i jakie korzyści wiążą się z jego stosowaniem. Z całą pewnością warto się tym zainteresować, gdyż jest to bardzo dobrze przebadana substancja, a liczne badania naukowe potwierdzają wielorakie właściwości prozdrowotne olejku CBD. Na co w takim razie może on pomóc?

Medyczna marihuana w postaci olejku CBD

Wystarczy powiedzieć marihuana, aby zaraz została ona skojarzona z nielegalnym narkotykiem. Nic jednak bardziej mylnego. Cannabis sativa jest niezwykle cenną rośliną, która zawiera ponad sto kanabinoidów, gdzie najlepiej przebadanymi związkami są CBD i THC. Ten drugi rzeczywiście jest substancją psychoaktywną, ale do produkcji olejku CBD ilości tego związku są bardzo małe i nieszkodliwe. Z całą pewnością nie należy obawiać się tego, że wystąpią jakieś halucynacje, lęki czy też problemy z pamięcią. Jest wręcz przeciwnie – olejek cbd okazuje się być niezwykle pomocny przy wielu schorzeniach. Wykazuje on właściwości przeciwnowotworowe, zapobiega rozwojowi cukrzycy, zmniejsza napady epilepsji, łagodzi objawy stwardnienia rozsianego, chroni mózg i pomaga przy bezsenności. Olejek cbd, który można kupić na przykład online w sklepie Konopny Sklep wykazuje dużą skuteczność w walce z depresją, stanami zapalnymi i autoimmunologicznymi. Łagodzi także ból, szczególnie ten o podłożu chronicznym. Sięga się po niego w celu łagodzenia objawów związanych z zaburzenia ruchu i do walki z trądzikiem. Substancje aktywne zawarte w olejku cbd chronią przed bakteriami, pomagają w walce z uzależnieniem, znoszą nudności i poprawiają apatyt oraz zmniejszają ryzyko rozwoju schorzeń serca.