Poduszka ortopedyczna do siedzenia – zadbaj o zdrowie swojego kręgosłupa

Siedzący tryb życia sprzyja bólom kręgosłupa

Większość osób znaczną część swojego życia spędza na siedzeniu. W drodze do pracy, w podróży, pracując za biurkiem lub odpoczywając w domu. Niestety, siedzący tryb życia negatywnie wpływa na naszą postawę, kościec i układ krwionośny. Jednym z najczęstszych skutków ubocznych dużej ilości siedzenia, są bóle kręgosłupa.

Warto pamiętać, że większość z nas nie dba o ergonomię podczas siedzenia, przez co dodatkowo obciąża kręgosłup. Na szczęście istnieją skuteczne sposoby, które pozwalają zapomnieć o dyskomforcie i zniwelować ból kręgosłupa. Do takich sposobów zaliczają się m.in. poduszka ortopedyczna do siedzeniaćwiczenia odciążające kręgosłup i masaże.

Poduszka ortopedyczna do siedzenia – skuteczny sposób na bóle kręgosłupa

Podczas siedzenia warto zadbać o ergonomię i prawidłową postawę. Niestety, bardzo często siedzimy na meblach, które nie są dostosowane do kształtu kręgosłupa. W efekcie pojawia się dyskomfort oraz bóle kręgosłupa, szczególnie w odcinku piersiowym i lędźwiowym. Na szczęście, używanie poduszki ortopedycznej do siedzenia pomaga w utrzymywaniu prawidłowej postawy, a co za tym idzie – skutecznie niweluje problemy związane z kręgosłupem – megamedic.pl/poduszki-ortopedyczne-do-siedzenia. Na rynku znajdują się różnego rodzaju poduszki, które odciążają kręgosłup. Wśród nich znajdują się m.in. poduszki kliny oraz poduszki mające na celu zapewnić odpowiednie podparcie lędźwiom. Dobrze dobrana poduszka ortopedyczna do siedzenia koryguje postawę siedzącą, niejako wymuszając na nas odpowiednie ułożenie kręgosłupa. Stosowanie poduszek pozwala przede wszystkim uniknąć uczucia zmęczenia podczas długiej pracy siedzącej. Znikają również dolegliwości bólowe, związane z nieprawidłowym podparciem. Poduszkę można wykorzystywać podczas siedzenia przy biurku, a także podczas podróży, np. samochodem.