Przechowywanie mleka kobiecego – wszystko co trzeba wiedzieć

Przechowywanie pokarmu

Wiele kobiet karmiących piersią spotyka się prędzej czy później z taką sytuacją, że musi wyjść z domu na dłuższy czas. Dzieci, szczególnie te małe, mają jednak potrzebę częstego jedzenia. By pogodzić więc te dwie rzeczy należy zaopatrzyć się w laktator, a wtedy z powodzeniem można zostawić dziecko pod opieką partnera bądź innej zaufanej osoby.

Jak przygotować się do odciągnięcia pokarmu?

Pokarm można odciągnąć ręcznie, jednak bardzo niewiele kobiet decyduje się na ten sposób, ponieważ nie jest najłatwiejszy i nie zawsze można to zrobić w sposób efektywny. W związku z tym najłatwiej zakupić laktator – ręczny bądź elektryczny. Laktatory elektryczne są o tyle wygodniejsze, że nie trzeba przy nich praktycznie nic robić, laktator sam odciąga pokarm. Oczywiście zanim przystąpi się do czynności związanych z odciąganiem pokarmu należy najpierw dokładnie umyć dłonie.

Przechowywanie pokarmu – gdzie i jak długo?

Pokarm przechowywać można w szklanych lub wysterylizowanych plastikowych pojemniczkach. Mleko z każdej tury odciągania powinno być przechowywane w osobnym pojemniczku, który zostanie dokładnie opisany. Na pojemniczki znaleźć powinna się data i godzina odciągnięcia pokarmu. Pokarm może być przechowywany:
– do 10 godzin w temperaturze pokojowej (21 stopni)
– do 3-5 dni w lodówce
– do 2 tygodni w zamrażalniku lodówki (-10stopni)
– aż do roku w zamrażalce o temperaturze -20stopni

Przechowywanie pokarmu

To może zdziwić

Wiele kobiet przechowuje pokarm w sposób prawidłowy, ale sądzi, że mleko się popsuło, ponieważ na powierzchni mleka pojawia się żółta warstwa. Nie trzeba jednak się tym martwić, to po prostu tłuszcz, który oddzielił się od mleka w procesie mrożenia. Nie należy tej warstwy odlewać, ponieważ to jeden z najważniejszych składników mleka. Odmrożone mleko może również mieć inny, dziwny zapach. To również nie oznacza, że mleko się popsuło. Jest to efekt działania lipazy.