Witamina B15- panaceum na wiele chorób

Każdy z nas chciałby cieszyć się zdrowiem i urodą przez długie lata. Niemniej stan naszego zdrowia to przede wszystkim wypadkowa trzech czynników. Pierwszym są oczywiście geny. Drugim tryb życia i odpowiednia dieta, a trzecim odpowiednia suplementacja. W zachowaniu życiowego wigoru pomoże regularne przyjmowanie witaminy B15.

O czym należy pamiętać, zażywając kwas pangamowy?

najlepsza witamina b15Nie wolno przyjmować witaminy B15 podczas terapii antybiotykowej. Jest to surowo zabronione, ponieważ suplement ten wchodzi w interakcję z innymi związkami. Witamina B15 magazynowana jest w wątrobie, więc na jej całkowite usunięcie z organizmu potrzeba więcej czasu. Poza tym kwas pangamowy- zanim zostanie wydalony z organizmu, zmienia się w kilka związków chemicznych, więc lepiej nie ryzykować i nie łączyć go z antybiotykami.

Jakie korzyści płyną ze stosowania witaminy B15?

Witamina ta jest zalecana osobom cierpiącym na drżenie mięśni i padaczkę. Dzieje się tak dlatego, iż blokuje ona drgawki i poprawia ogólne ukrwienie całego mózgu. Dzięki temu ataki padaczki stają się rzadsze i mniej intensywne. Pod wpływem działania witaminy B15 układ immunologiczny chorego staje się silniejszy, przez co nie łapią go infekcję. Poza tym u osób regularnie stosujących ten antyoksydant zaobserwowano, po pierwsze usprawnienie procesów myślowych. Osoby te oprócz ogólnej bystrości umysłu stały się bardziej otwarte w kontaktach z innymi.

Nie do końca wiadomo, czy to zasługa witaminy B15, czy ogólnej poprawy nastroju. Ponadto badania wykazały, iż kwas pangamowy ułatwia regenerację tkanki łącznej, mięśniowej i chrzęstnej. To świetna wiadomość dla chorych, którzy zmagają się z problemami kostno- stawowymi. Dzięki leczniczym właściwościom witaminy B15 będą mogli ograniczyć przyjmowanie środków przeciwbólowych. Oczywiście poprawa nie nastąpi od razu, ale to cecha charakterystyczna każdego leku czy suplementu.