Właściwości lecznicze łopianu i jego zastosowanie w kosmetyce

łopian

Rolnicy traktują łopian jako chwast, którego trzeba się pozbyć, ale osoby znające lecznicze właściwości tej rośliny dobrze wiedzą, jak bardzo jest ona cenna. Łopian od setek lat stosowany jest do leczenia najróżniejszych dolegliwości i w celu poprawienia urody. Jeśli ktoś nie zna dobroczynnego działania tego zioła na organizm, to czas najwyższy nadrobić swoją niewiedzę. 

Właściwości lecznicze łopianu i jego zastosowanie w kosmetyce

O leczniczych właściwościach łopianu wiadomo już od wieków (przeczytaj tutaj). W ziołolecznictwie łopian cieszy się ogromną popularnością i darzony jest uznaniem. Roślina ta pomocna jest w przypadku problemów z trawieniem, gdyż wzmaga produkcję soku żołądkowego i żółci. Oprócz tego, że napary z łopianu usprawniają trawienie, to jeszcze ułatwiają przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. Łopian zalecany jest także w przypadku cukrzycy, gdyż redukuje poziom cukru we krwi. Zgodnie z wynikami badań roślina ta działa nie tylko przeciwcukrzycowo, ale także przeciwreumatycznie. Herbaty z łopianu wykazują działanie moczopędne i ułatwiają usuwanie nagromadzonych w organizmie toksyn. W medycynie łopian stosowany jest w postaci okładów i kąpieli przy chorobach skóry. Z kolei w kosmetyce stosuje się olej z korzenia tej rośliny w przypadku problemów z włosami. Działa on korzystnie na choroby skóry głowy, łupież i nadmierne wypadanie włosów. Warto smarować nim także cerę, gdyż ma działanie przeciwtrądzikowe i przeciwzmarszczkowe.